ikdenkvooruit.nl Platform voor vrouwen die financieel vooruit willen.

4 tips voor meer pensioen

23 november 2018
De kans is groot dat je later meer geld nodig hebt dan wat je nu zou krijgen aan pensioen. Het is handig om hier nu alvast iets voor te regelen. We zetten alvast vier tips voor je op een rijtje.

1. Zelf sparen

Je kunt zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Dat doe je op een internetspaarrekening of een beleggingsrekening. Dat opgespaarde geld is dan een (netto) aanvulling op jouw pensioen. Op die manier heb je in principe altijd toegang tot het geld. Wel is het zo dat je hierover elk jaar vermogensbelasting moet betalen.

2. Hypotheek aflossen

Bij een hypotheek die (gedeeltelijk) aflossingsvrij is, heb je doorgaans de mogelijkheid om meer te gaan aflossen. Op die manier heb je lagere woonlasten zodra je met pensioen gaat.  

3. De overwaarde van je huis verzilveren

Het kan zijn dat je huis meer waard is dan je hypotheek: je huis heeft overwaarde. Je kunt met het geld van deze overwaarde je pensioen aanvullen als je je huis verkoopt. Er bestaan ook constructies waarmee je de overwaarde van je huis wel verzilvert, maar niet je huis verkoopt. 

4. Blijven werken naast je pensioen

Als je op je pensioendatum toch te weinig inkomen hebt, kun je overwegen te blijven werken. Dat heeft geen invloed op de uitkering van je pensioen of AOW. Je betaalt wel inkomstenbelasting over de inkomsten die je verdient. AOW’ers betalen minder inkomstenbelasting.
Inkomen voor later
Lucia Koster Redactie Ikdenkvooruit.nl
a.s.r.