ikdenkvooruit.nl Platform voor vrouwen die financieel vooruit willen.

6 dingen die je moet weten als je eerder wilt stoppen met werken

19 maart 2019

“Het lijkt me heerlijk om eerder te stoppen met werken, liefst al als ik 50 ben.” Stewardess Marloes is niet de enige die blij wordt van het idee. Toch is het opmerkelijk dat veel mensen hun ‘financiën voor later’ daadwerkelijk pas ‘later’ regelen. Spoiler alert: later is eigenlijk altijd te laat.

Eerder stoppen met werken kost namelijk geld

Marloes zou, als ze stopt met werken op haar 50e, 18 keer haar jaaruitgaven moeten hebben. Stel ze wil per jaar €50.000 besteden dan heeft ze een vermogen nodig van een miljoen! En dan hebben we het nog niet eens over de aanvulling die ze hoogstwaarschijnlijk nodig heeft vanaf haar pensioenleeftijd. Maar wees gerust, eerder stoppen met werken is niet onmogelijk. Lees hier 6 dingen waar je rekening mee moet houden.

1. Life is what happens to you while you’re busy making other plans

“Eerst maar zien of je oud wordt,” zegt Marloes lachend. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, maar laten we dat voor het gemak en de gezelligheid even aannemen. We gaan er dus vanuit dat je oud wordt, maar in welke hoedanigheid dat zal zijn, weet niemand. Ben je over twintig jaar nog steeds met je partner? Het zou leuk zijn, maar in realiteit is de mogelijkheid van een echtscheiding of zijn/haar overlijden wel degelijk reëel. Of al bedacht hoe je financiële plaatje eruit komt te zien als je arbeidsongeschikt raakt, of ontslagen wordt en geen nieuw werk meer kunt vinden? Allerlei dingen die je niet kunt voorzien, maar waarvan het wel zo verstandig slim is om (enigszins) op voorbereid te zijn. Én het is hoe dan ook slim om financieel op je eigen benen te kunnen staan.

2. Dan maar de loterij winnen

Wat Valérie zegt, denken veel mensen. Maar helaas - zelfs als je die wint, moet je nog een flink bedrag aan kansspelbelasting betalen: 26% van het gewonnen bedrag, katsjing!

3. Het magische woord voor wie eerder wil stoppen met werken: beleggen

Dromen zijn mooi, maar wie het alleen bij dromen houdt, heeft weinig kans om ze ook daadwerkelijk in vervulling te zien gaan. Om ervoor te zorgen dat je er later - wanneer dat ook is - warm (genoeg) bij zit, is het uiteindelijk onvermijdelijk dat je daar nu alvast rekening mee houdt. Lees: beleggen. Wist je dat je op latere leeftijd alsnog miljonair kunt worden? Ter illustratie: als je op je 30ste begint, kom je met een maandelijkse inleg van 573 euro - en een gemiddeld rendement van 6 procent - een heel eind. Wie op z’n 55ste tot datzelfde inzicht komt, moet dan elke maand ruim 4.200 euro opzij zetten om er op z’n 68ste warmpjes (of eigenlijk behoorlijk heet) bij te zitten.

4. Voor wie de loterij niet wint: gebruik een app om financieel overzicht te krijgen

Doe als Marloes: zij downloadde meerdere nuttige apps om haar te helpen bij het (beter) organiseren van haar financiën - voor nu én later. Het is wel verstandig om zo’n app vervolgens ook daadwerkelijk te gebruiken (“Die app stort helaas niet uit zichzelf aan het eind van de maand vijftig euro bij!”). Apps als AFAS Personal, Money Pro en Expense Manager krijgen goede reviews.

5. Weet waar je staat (om er zeker van te zijn dat het dus niet alleen bij dromen blijft)

Om te weten hoe je er later financieel voor staat, is het essentieel om te weten wat je startpunt is. Met andere woorden: hoe ziet je oudedagsvoorziening er precies uit? Dat is in de regel meestal een combinatie van je AOW, pensioen en eventuele andere uitkeringen en voorzieningen die je zelf geregeld hebt. Lees je dit en denk je: ‘Ik heb werkelijk waar geen idee hoe dat er voor mij ongeveer uitziet?’ Geen paniek, gebruik een van de vele online rekentools die je daar inzicht in verschaffen. Zoals deze pensioenberekenaar van Independer bijvoorbeeld.

6. Ai... zo weinig?

Valt het bedrag dat op het scherm verschijnt je tegen? Balen, maar gelukkig kom je er nu achter, en niet later. Want nu kun je gelijk het heft in handen nemen om dat bedrag aan te vullen, bijvoorbeeld door te beleggen, je pensioenuitkering aan te vullen, af te lossen op je hypotheek of door een tweede huis te kopen - om maar een paar mogelijkheden te noemen. (Meer weten? Lees hier hoe je je pensioengat dicht.) En ondertussen is het slim om je financiële overzicht bij te houden in een van de genoemde apps.

Financiële tips
Inge Abraham Copywriter Ikdenkvooruit.nl