ikdenkvooruit.nl Platform voor vrouwen die financieel vooruit willen.

Ben je 'de vrouw van'? Dat kan wel eens verkeerd uitpakken!

05 maart 2019

Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner. Deze expert schrijft over alles omtrent financiële onafhankelijkheid onder vrouwen. Inspiratie haalt ze uit haar praktijk of zoals bij deze blog: uit haar eigen dagelijkse leven. Lees hier hoe ze recent geconfronteerd werd met een stigma.

Gebombardeerd tot de 'vrouwen van'

‘Jij bent toch de vrouw van?’ De jongeman die mij helpt in de winkel kijkt mij vriendelijk aan. Ik sta net op het punt een paar schoenen uit de nieuwe zomercollectie te passen. Inderdaad, ik ben die vrouw. Ik hoor dat wel vaker, net als de echtgenote van mijn mans compagnon. Sinds de heren succes boeken met hun bedrijfsactiviteiten zijn wij gebombardeerd tot ‘de vrouwen van’. Een soort van voetbalvrouwen, maar dan in een andere bedrijfstak. Het suggereert dat wij een soort vrouwen zijn dat volledig afhankelijk is van de welstand van de mannen. Met alle risico’s van dien als het ooit misgaat, maar daar denken de meesten niet bij na.

Financieel onafhankelijk als vrouw? Voor hem bestond het niet 

Een paar weken terug werd ik ook al met dat stigma geconfronteerd, toen ik samen met mijn partner op de golfbaan was. Die bewuste middag, toen wij samen met de groep een borrel dronken op het behalen van zijn golfvaardigheidsbewijs, stelde Joris de hamvraag: ‘En jij, doe jij ook nog wat?’. Alsof ik de hele dag bij de kapper zou zitten of bezig ben mijn nagels te lakken. Blijkbaar bestond het in zijn ogen niet dat je als vrouw ook een financieel zelfstandig leven kunt hebben. De zelfingenomenheid van deze meneer straalde van zijn gezicht af. Eerder had hij met veel bombarie rondgebazuind wat hij zelf allemaal doet. Ik antwoordde vriendelijk doch koeltjes dat ik directeur-eigenaar van een bedrijf ben. De behoefte om meer te vertellen voelde ik al niet meer.

De valkuil: alles kan ineens weg zijn, ook je pensioen

Mijn partner en ik kunnen er achteraf allebei hartelijk om lachen. Wij zijn succesvol in wat we doen en hebben gelukkig ook een eigen leven waaraan we zowel met als zonder elkaar veel plezier beleven. Maar je zult de vrouwen de kost moeten geven die teren op het succes van hun partner en de status die daaraan kleeft. Die hun identiteit ontlenen aan de villa waarin zij wonen en de mooie auto waarin zij rijden. Overigens allemaal op naam van hun partner. En zo fladderen zij goed gekapt en chic gekleed ‘als de vrouw van’ door het leven. Maar zelfs als dit een bewuste keuze is, zul je je moeten realiseren dat dit ook wel eens verkeerd uit zou kunnen pakken.

Want wat gebeurt er als die partner straks genoeg van jou heeft? Dan blijk je ineens over de 50 te zijn en ligt de jeugd toch ineens ver achter je. Ook de kinderen leiden inmiddels hun eigen leven en kunnen wel zonder jou. Het is niet voor niets dat zo veel stellen juist op latere leeftijd scheiden. Hij is er vandoor met een jonger exemplaar en jij blijft met allerlei frustraties achter. Daar zit je dan als ‘de vrouw van’… niets om trots op te zijn, behalve op het werk van de kapper en de plastisch chirurg. Weg leuk leven, weg pensioen!

Mijn tip: denk aan je eigen financiele onafhankelijkheid en maak goede afspraken

In de praktijk maak ik dikwijls mee, dat met name vrouwen in de relatie op een roze wolk blijven zitten. Ze vertrouwen er volledig op dat hun partner hen niet in de steek zal laten en wanen zich zo verzekerd te zijn van een goed pensioen. Maar dan zijn ze nog jong en ambitieus en aantrekkelijk…

Realiseer je wat het financieel voor je betekent als de relatie eindigt en bespreek nu al wat je opgeeft voor elkaar als jullie bepaalde keuzes maken. Dan kun je er vooraf goede afspraken over maken, maar ook nog tijdig investeren in een goed pensioen!

Laat anderen dan maar denken dat ik ‘de vrouw ben van’… Want één ding is zeker, I’am nobody’s wife!

Financiële tips
Iris Brik Financieel adviseur
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner.