ikdenkvooruit.nl Platform voor vrouwen die financieel vooruit willen.

Pensioen opbouw als zzp'er: 3 mogelijkheden

16 november 2018
Zzp’ers hebben op hun pensioenleeftijd recht op AOW, net zoals mensen in loondienst. Als je als zzp’er naast je AOW nog andere inkomsten wilt ontvangen, moet je dat zelf regelen. Hieronder geven we je 3 mogelijkheden om pensioen op te bouwen als zzp’er.

1. Pensioensparen bij een verzekeraar of bank

Wanneer je stopt met werken, vul je je AOW aan met pensioen dat je hebt opgespaard. Bij het sparen voor je pensioen kun je tot een bepaald bedrag gebruikmaken van belastingvoordelen. Hoe werkt het? Iedere maand of elk jaar zet je een bedrag apart waarmee je belastingvriendelijk spaart voor later. Met het opgebouwde bedrag koop je dus een extra pensioenuitkering naast je AOW. 

Je kunt het bedrag dat je voor je pensioen wilt sparen ook bij een bank storten op een bankspaarrekening of lijfrentespaarrekening. Deze rekening is geblokkeerd. Mocht je komen te overlijden dan wordt het saldo uitgekeerd aan je nabestaanden. Voor dit bedrag gelden belastingvoordelen.

Met een rekenhulp van de rijksoverheid bereken je hoeveel je nu moet inleggen in een lijfrente of bankspaarrekening om straks een bepaalde uitkering te krijgen. 

2. Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen

Veel verzekeraars of pensioenfondsen hebben een collectieve pensioenregelingen voor zzp’ers. zzp’ers kunnen vrijwillig bij deze pensioenregeling aansluiten. Deze regelingen zijn flexibeler dan de pensioenregelingen die iemand in loondienst heeft. Bij veel van deze zzp-pensioenregelingen blijft het ingelegde geld van jou. Ook kun je vaak zelf bepalen vanaf welke leeftijd je het pensioen laat uitkeren en wat de looptijd van de pensioenuitkering is. 

3. De oudedagsreserve

Met de oudedagsreserve reserveer je een deel van de winst uit je onderneming belastingvrij voor je pensioen. Dit bedrag gaat af van je inkomen. Je betaalt er nu dus geen belasting over. De  Belastingdienst heeft een aantal eisen waaraan je moet voldoen om van zo’n oudedagsreserve gebruik te maken. Met dit totaalbedrag kun je uiteindelijk een pensioen, kopen. Doe je dit niet, dan moet je over het gereserveerde bedrag alsnog inkomstenbelasting betalen.
Inkomen voor later
Lucia Koster Redactie Ikdenkvooruit.nl
a.s.r.