ikdenkvooruit.nl Platform voor vrouwen die financieel vooruit willen.

Vrouwen: ga met je met partner om tafel

22 augustus 2018
Financieel adviseurs. Wie zijn ze. Hoe denken ze. En welke tips hebben ze voor vrouwen als het gaat over later? Michel Visser (46) uit Barendrecht: “Mannen zeggen tegen hun vrouw dat alles voor later prima is geregeld, maar te vaak weet hij van niks.”
Waarom doe je wat je doet?
“Ik ben dit vak ingerold. Ik was 21 jaar en toen vroeg iemand: ‘Heb je Wiskunde A, dan heb ik een baan voor je. Bij de pensioenafdeling van Nationale Nederlanden’. Dat was 25 jaar geleden, dus ja, blijkbaar past dat werk bij me. Er komt van alles bij kijken. Het heeft juridische en fiscale kanten, ik geef adviezen, presentaties en spreek met diverse mensen. Vijftien jaar geleden ben ik voor mijzelf begonnen. Dan doe je je werk vanuit een heel andere positie. Ben je ondernemer. Probeer je niet alleen als bedrijf, maar ook als mens te groeien.”

Wat is de kracht van Michel?
“Ik kom na wat ik beloof. Die eigenschap deelt iedereen bij ons op kantoor. We zijn heel duidelijk in wat we zeggen en doen. Ik ken te veel mensen in dit vak die beweren, ‘dat kunnen wij ook’ en dat vervolgens niet waarmaken.”

Dat klinkt niet best.
“Ik ben vrij recht door zee. Durf gerust ‘nee’ te zeggen. Vinden klanten niet altijd leuk te horen. Maar ik zit hier niet om hen te pleasen, ik zit hier om ze zo goed mogelijk te helpen.”

Het gaat om vertrouwen?
“Er moet een klik zijn. Je moet je kunnen verplaatsen in je klant. Het gaat om de lange termijn.”
Iets anders, waar koop jij je kleren?
“In winkels waar je alles kunt krijgen. Van jeans tot pakken. Ik shop als een typische man, denk ik. Iets is mooi en betaalbaar, en zit goed, dus ja, dan koop ik daarvan meerdere kleuren. Een stropdas draag ik al acht jaar niet meer. Dat is ook mijn advies aan verzekeraars. Een das kweekt afstand, terwijl je streeft naar verbinding. Doe dat ding af.”

Je vrouw geeft kledingadvies als jullie gaan shoppen?

“Daar heb ik mijn vrouw echt niet bij nodig, hoor. Ik vind het wel leuk als zij meegaat.”

Omschrijf haar eens?
“Ik heb een vrolijke, intelligentie en lieve vrouw. Zij werkt als orthomoleculair therapeut, voedingsdeskundige. 

Wat heb je voor haar geregeld, voor later?
“Ik heb ervoor gezorgd dat ze goed verzorgd achterblijft als ik er niet meer ben. We hebben een koophuis waar zij hypotheekvrij in kan blijven wonen of dat zij kan verkopen, en ik heb een aantal ondernemingen die geld waard zijn.”

Da’s mooi. Hebben alle mannen dat zo goed geregeld?
“Dat betwijfel ik.”

Waarom betwijfel je dat?
“Dat klinkt heel gek misschien in een tijd waarin veel vrouwen werken, zelfstandig zijn en een eigen bedrijf hebben, maar ik heb het gevoel dat een man binnen een gezin nog altijd eindverantwoordelijk blijft voor geldzaken. Hij heeft in huis nog altijd de financiële broek aan - een conservatieve gedachte.”

Dan is toch alles prima geregeld?
“Nee dus. Hij doet alsof hij alles over pensioenen weet, maar dat is niet zo. Ik merk het ook als ik presentaties geef. Dan zie ik velen denken ‘hé, even opletten’ en dingen opschrijven. Maar daarna valt het weer weg.”

Dat maakt vrouwen wel heel kwetsbaar?
“Dat klopt. Ze zijn afhankelijk van iemand die zegt dat alles voor later prima is geregeld, maar eigenlijk weet hij van niks. Vrouwen zijn daar veel eerlijker in. Geven het gewoon toe als ze iets niet weten of begrijpen.”

Jouw advies?
Vrouwen moeten serieus met hun partner om tafel en vragen: ‘Als jij morgen tegen een boom rijdt of zomaar omvalt, hoe gaat mijn leven er dan uit zien? Wat gebeurt er als jij ineens heel ziek wordt en misschien arbeidsongeschikt raakt? Wat is er dan geregeld? Wat is dan het scenario? Kan ik in ons huis blijven wonen? Kan ik hetzelfde leven blijven leven met de kinderen?”

Maar hopen dat mannen met de billen bloot gaan?
“Als ze van hun vrouw en kinderen houden, zal hij wel moeten.”

En daarna?
“Als blijkt dat je met zijn tweetjes op veel van die vragen het antwoord niet een-twee-drie kunt vinden, moet je daar echt eens samen met een financieel adviseur over praten.”

Nou, die gaan het nu vast heel druk krijgen?
“Nou, dat weet ik niet. Praten over financiële zaken is lastig en ingewikkeld. Ook zijn veel mensen risicoavers. Ze houden zich helemaal niet met verzekeringen bezig. Daar ligt sowieso een taak voor adviseurs. Die moeten veel meer in jip-en-janneketaal kunnen uitleggen wat ‘later’ voor jou en je gezin financieel betekent.”

En nu?
“In de auto naar een klant. Muziekje aan, Radio 538, Sky, BNR, ik hoor het wel. En vanavond sporten. Ik loop veel hard en doe aan voetbal. Dat houdt mijn hoofd helder.”

Er zijn veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden. Jezelf inlezen is een heel goed begin. Vervolgens kun je voor persoonlijk advies het beste naar een onafhankelijke adviseur. Want een adviseur die jou persoonlijk spreekt, die jou vragen stelt en ziet hoe jij reageert, kan goed inschatten waar jij behoefte aan hebt. Dan weet je zeker dat het advies ook echt bij jou past.

Financiële tips
Cor Hospes Storyteller
Merkjournalisten